FAQ

Veel gestelde vragen

Hieronder heb ik alle mogelijke vragen met betrekking tot de energiemarkt proberen weer te geven. Staat u vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met Bespaar Advies de Jong.
 • Waaruit bestaat een energierekening?
  Een energierekening bestaat uit de volgende 3 onderdelen:

  Leveringskosten Bestaan uit:
  - Leveringstarief Gas
  - Administratiekosten Gas
  - Leveringstarief Stroom
  - Administratiekosten Stroom
  - Energiebelasting

  Netbeerkosten Bestaan uit:
  - Regiotoeslag
  - Transportkosten
  - Meterhuur
 • Wat zijn vaste leveringskosten?
  Vaste leveringskosten zijn vaste maandelijkse kosten die door de leverancier gevraagd worden, zodat zij zekerheid van inkomsten hebben. Deze kosten worden vaak ook aangeduid als vastrecht of als administratiekosten. In het verleden hadden de grotere maatschappijen vaker lagere vaste leveringskosten dan de kleinere maatschappijen. Momenteel zijn er ook veel kleinere partijen die juist concurreren op basis van hun vaste leveringskosten.
 • Wat is een enkel tarief?
  Bij een enkel tarief betekent het dat je gedurende de dag altijd hetzelfde tarief betaald voor je stroom.
 • Wat is een dubbel tarief?
  Bij een dubbel tarief (ook wel dag en nacht tarief genoemd) betaal je overdag een hoger tarief dan dat je na 23:00 s’avonds tot 7:00 s’ochtends en in het weekend doet.
 • Waarom is het dag en nacht tarief geïntroduceerd?
  Vroeger is het dag en nacht tarief geïntroduceerd om ondernemers en consumenten meer bewust te maken van hun stroomverbruik in de hoop dat er minder stroom zal worden verbruikt. In het verleden waren de verschillen tussen dag en nacht tarief en enkel verbruik een stuk groter dan dat ze momenteel zijn. Voor snackbars of kroegen is een dag en nacht tarief nog steeds zeer interessant, omdat deze bedrijven veelal tussen 23:00 en 7:00 en in het weekend geopend zijn.

Copyright 2018 - Bespaaradvies de Jong